dimecres, 2 de desembre de 2015

Sobre... Clarificar

«—Avi...»
Un dia, mentre sèiem a un banc, l’avi em llegí això:
«Aquell dia, en aquesta muntanya, el Senyor de l'univers prepararà per a tots els pobles un convit de plats gustosos i de vins rancis, de plats gustosos i suculents, de vins rancis clarificats»
— Avi, què vol dir clarificar un vi?
— Un vi, en primer lloc es verema, després es desrapa, s’esprem, es premsa, es deixa fermentar i finalment es clarifica...
Clarificar: eliminar-ne les impureses. Primer deixant-lo reposar en un cup per tal que decanti i el pòsit precipiti. Després amb uns filtres depuradors o clarificadors s’acaba de netejar. Entre molts, hi ha tres tipus de filtres: pels vins blancs la caseïna, pels negres la clara d’ou i pels rosats l’albúmina de sang
Veremar, desrapar, esprémer, premsar, fermentar, clarificar i envellir: totes aquestes operacions, però, no són només pròpies del vi. Ho són de tot el que passa a l’univers. Són «operacions alquímiques» universals. I com que nosaltres formem part d’aquest univers cal pensar que també són nostres
El profeta Isaïes explica molt bé què pot ser la clarificació en nosaltres: «Fer desaparèixer el vel de dol que ens cobreix, el sudari que ens amortalla; engolir per sempre la mort. Eixugar-nos les llàgrimes i esborrar l'oprobi arreu». Sempre que destapo una ampolla penso: «Aquí teniu el nostre Déu, de qui esperàvem que ens salvaria: alegrem-nos i celebrem que ens hagi salvat, perquè amb tota certesa la mà del Senyor reposarà sobre aquesta muntanya» Is 25
— Ah, i és per això que el vi alegra, oi?