divendres, 10 de novembre del 2017

Sobre... On

On ara tot viu
Allà, corre, mira!
—On és allà?
—On l’aigua corre, corre per les valls, baixa a la plana i desemboca a la mar morta. L’aigua, corrent, entra dins les aigües salades i les saneja. A tot arreu on penetra l'aigua d'aquest riu hi viuen els animals que hi neden i el peix és molt abundant
—Per què?
—Perquè on arriba aquesta aigua, la mar és sanejada. Allà on arriba l'aigua del riu, tot viu. A banda i banda del riu creixen tota mena d'arbres fruiters. No perden mai la fulla i sempre tenen fruit. Cada mes donen fruits primerencs, perquè l'aigua que els rega neix del lloc sant. Els seus fruits donen aliment, i les seves fulles són un remei.
—Quin és aquest lloc sant? Per què és sant?
—És sant perquè és inolvidable i és permanentment ell sense que cap esclexa de temps l’interrompi. És sant perquè al mateix temps que està naixent també està en el transcórrer en forma d’aliment per als arbres fruiters i, des del cor de la més humil pera, l’aigua és la mateixa que la de la font.
—Aquesta aigua fa que tot l'univers sigui una sola cosa i un sol moment. Hi ha una mar que és morta, és cert, però les aigües d’aquest riu no poden prescindir de sanejar-la. Son les aigües d’un sol instant, d’un «tot viu» d’ara.
Llavors em digué: «Aquesta aigua corre per les valls orientals, baixa a l'Arabà i desemboca a la mar Morta. Entra dins les aigües salades i les saneja. A tot arreu on penetrarà l'aigua d'aquest riu, hi viurà tota mena d'animals que neden dintre l'aigua, i el peix serà molt abundant, perquè on arribi aquesta aigua, la mar serà sanejada. Allà on arribi l'aigua del riu, tot viurà. A banda i banda del riu creixerà tota mena d'arbres fruiters. No perdran mai la fulla i sempre tindran fruit. Cada mes donaran fruits primerencs, perquè l'aigua que els rega neix del lloc sant. Els seus fruits donaran aliment, i les seves fulles seran un remei». Ez 47 (Foto: Mingu Manubens)